Benefity metódy TRE® – fyzické

Benefity metódy TRE® – fyzické

V tomto článku by som sa chcela podrobnejšie venovať najmä osobných pozitívnym skúsenostiam, ktoré som zaznamenala u seba pri pravidelnom používaní metódy TRE®. Metódu používam tretí rok, čo je naozaj dostatočná doba na to, aby som vedela vyhodnotiť, či zmeny, ktoré u mňa nastali, sú trvalé a nie prechodného charakteru. 

Článok je zameraný skôr na telesné/fyzické benefity, ktoré som u seba pozorovala. Psychickým pozitívnym prejavom sa budem venovať v ďalšom článku.  

Spánok

Spánok bol úplne prvý parameter, kde som si všimla zmenu používaním metódy TRE®. Celkove sa radím k ľuďom, ktorý majú plytký spánok a viackrát sa v noci budia. Tento stav mi zhoršovala ešte častokrát myseľ, ktorú som nevedela vypnúť a tak som mávala problémy aj so zaspávaním, prípadne opätovným zaspávaním po prebudení. Okrem toho od malička trpím syndrómom nepokojných nôh, ktorý sa mi v lete v teplom počasí vždy zhoršoval a zaspať bolo pre mňa naozaj veľkou výzvou.

Používaním TRE® som zaznamenala veľmi pozitívnu zmenu najmä v schopnosti – rýchlo zaspať. To znamená, že som schopná nejakým prekvapivým spôsobom prestať premýšľať o povinnostiach, som schopná ich proste pustiť z hlavy a netrápiť sa s nimi. Poprípade, ak ma niečo trápi, nie je to natoľko rušivé, že by som nemohla zaspať.

Veľmi pozitívne vnímam aj fakt, že sa mi takmer úplne prestali snívať „nočné mory“ a iné hrozivé/desivé sny. Vedela som, že u detí TRE® výrazne redukuje desivé sny, ale až keď som si to uvedomila u seba, zistila som, že aj ja som mávala veľa snov nepríjemných, plných obáv a strachu, ktoré však postupne výrazne ustúpili. V tejto oblasti som zaznamenala naozaj krásny posun.

Čo sa týka plytkosti spánku, zatiaľ mi stále pretrváva plytší spánok, avšak, aj keď sa v noci zobudím, nemám problém rýchlo zaspať späť. Takže aj tu som pozorovala pozitívnu zmenu. Z fyziologického hľadiska môže u mňa súvisieť plytký spánok aj s celkovými nižšími hladinami serotonínu a následne melatonínu, prípadne večernému vystaveniu sa vplyvu modrého svetla (počítač). Aktuálne som preto zaradila výživový doplnok na doplnenie serotonínu a nedávno som začala používať na večer okuliare redukujúce modré svetlo. Uvidím, aké zmeny to pre mňa prinesie.

Frekvenciu nepokoja v končatinách môžem taktiež vyhodnotiť ako redukujúcu, avšak zatiaľ sa nejedná o výrazný rozdiel. V lete mi naďalej pretrváva nepokoj nôh (máme hrozne teplý byt, v lete v noci prehriaty na 27-29 stupňov), vtedy mi pomáha už len športová aktivita, masáž lýtok a studená sprcha.

Celková subjektívna zmena na škále 1-10

4/10
7/10

(Hodnotenie: 0 – zlý spánok; 10 – kvalitný spánok)

Vnútorné napätie

Tak v tejto kategórií som bola kráľ. Dlhodobo som trpela každodenným vnútorným napätím. Neuvedomovala som si však, že sa jedná o trvalé napätie, myslela som si, že som len prechodne nervózna. Môj najväčší problém bol, že som si obhrýzala vnútornú stranu pier (sliznicu), nevedela som to však regulovať a prestať s tým. Ku večeru som mala už sliznicu tak dohryzenú, že mi krvácala. A nepomáhalo mi na to nič. Trpela som týmto problémom roky a naozaj som bola bezradná.

Okrem toho som mala problém so zaťatými prstami na nohách, tento problém som si tak isto vôbec neuvedomovala. Až na upozornenie manžela som som postrehla, že mám zaťaté prsty na nohách. Bola som z toho prekvapená, napätie som nepociťovala. Tu bol však pes zakopaný…  Napätie bolo mojou trvalou súčasťou, a už som nevedela identifikovať, či som, alebo nie som v napätí.

Až prišlo TRE®, v priebehu cca 3 mesiacov sa mi vnútorné napätie zredukovalo na minimum. Zrazu som začala pociťovať neskutočnú fyzickú voľnosť. Úplne som si prestala hrýzť pery a povolili mi aj prsty na nohách. Som z toho nesmierne šťastná, nakoľko som sa naozaj obávala o zdravie svojej ústnej sliznice.

Druhé veľké pozitívum bolo, že som začala lepšie rozoznávať, kedy som nervózna. Vtedy sa u mňa začalo objavovať opätovné nutkanie hrýzť si pery. Avšak, rozdiel bol v tom, že som si to hneď uvedomila a vedela som vedome prestať s „obžúvaním“. Okrem toho to bol pre mňa signál, že je čas na TRE®.

Celková subjektívna zmena na škále 1-10

10/10
1/10

(Hodnotenie: 0 – bez vnútorného napätia ; 10 – každodenná tenzia/napätie)

Bolesti chrbta

Pomaly nepoznám človeka, ktorý by sa nesťažoval na bolesti chrbta, či už pravidelné, alebo príležitostné. U mňa je to rovnako.

Mávam príležitostné bolesti a stuhnutie chrbta v oblasti krku a šije z dôvodu sedenia za počítačom. Okrem toho, v minulosti som mala ľahší úraz a  vyskočenú driekovú platničku (inak zachránil ma SM systém), takže sa mi občas zvyknú vrátiť bolesti, najmä keď zanedbám cvičenie a naťahovanie.

Pravidelným používaním metódy TRE® som zaznamenala zmiernenie bolestí chrbta v mojich obidvoch kritických oblastiach – šija aj kríže. Tu je však dôležité spomenúť, že pozitívny efekt sa začal dostavovať až neskôr. Na to, aby neurogénne chvenie pôsobilo uvoľňujúco a liečivo v konkrétnych oblastiach, musí sa tam to chvenie dostať. 

Zo skúseností vyplýva, že chvenie sa ľahko aktivuje v oblasti panvy, takže krížová oblasť sa dokáže uvoľniť celkom rýchlo. So šijou je to už komplikovanejšie. Neurogénne chvenie sa musí do tej oblasti dostať a pôsobiť, čo sa začiatočníkom nezvykne podariť. Na uvoľnenie šije je potrebná určitá prax, aby sa mohol terapeutický efekt chvenia naplno využiť.

Taktiež treba pripomenúť jednu dôležitú záležitosť, ktorú som si všimla. Neurogénne chvenie nám síce uvoľní stuhnuté svalstvo, avšak následne je vhodné správne cvičenie, ktoré nám svaly posilní a spevní, aby nás napríklad opätovne „neseklo“. Takže, v tomto prípade je ideálne kombinovať TRE® so spevňujúcimi cvikmi ako napríklad pilates, Core, SM systém, cviky podľa Vlada Zlatoša a iné, nakoľko TRE® nám nevyrieši ochabnuté brušné svaly a telesné jadro.

Celková subjektívna zmena na škále 1-10

6/10
9/10

(Hodnotenie: 0 – pravidelné pobolievanie chrbta, stuhnutosť šije/diskomfort ; 10 – bez bolesti)

Mobilita

Jednou z veľkých výhod metódy TRE® je, že sa pri pravidelnom používaní celkove zlepšuje telesná mobilita. Osobne patrím skôr k hypermobilným jedincom, napriek tomu som aj u seba zaznamenala zlepšenie mobility. Nejednalo sa však o výrazný posun, napriek tomu som bola z toho milo prekvapená, nakoľko som si myslela, že som už svoje maximum dosiahla. Pozitívum vidím v tom, že som oveľa ohybnejšia, aj keď som nerozcvičená, prípadne, že telo rýchlejšie a efektívnejšie reaguje na naťahovacie a strečingové cvičenia.

Celková subjektívna zmena na škále 1-10

7/10
9/10

(Hodnotenie: 0 – málo mobilný/ohybný ; 10 – výrazne mobilný/ohybný)

Vzťah k svojmu telu a vnímanie telesných pocitov

V oblasti vnímania pocitov som sa výrazne posunula dopredu. V niektorých bodoch je to pozitívne, v niektorých trochu výzva. Poďme sa teda na to bližšie pozrieť.

Používaním metódy sa mi výrazne zlepšilo vnímanie telesných pocitov – to znamená, oveľa rýchlejšie si uvedomím, na aké impulzy reagujem pozitívne, či negatívne, oveľa rýchlejšie vnímam, keď mi je niečo príjemné, prípadne, kedy na mňa niečo lezie. Zlepšilo so mi prežívanie a vnímanie  telesného dotyku (už nepotrebujem silnú masáž, aby som cítila, že ma niekto masíruje). Taktiež si skôr uvedomím, kedy som unavená, kedy idem nad svoj fyzický limit.

Čo je veľmi zaujímave je, že som prirodzene zredukovala pitie kávy. Kávu pritom milujem, hlavne tú jej horkú chuť. Avšak hneď som cítila, že ak si dám silnejšiu kávu, alebo viac káv denne, telo mi začne ísť do tenzie a neprospieva mi to. Aktuálne si viem presne stanoviť, koľko je pre mňa na deň OK, aby som bola v pohode. Niekedy však mám problém, keď mi niekto uvarí kávu, nakoľko tak je množstvo kofeínu iné, než na aké som zvyknutá a hneď to cítim. 

V podstate je fantastické, že viem strašne rýchlo určiť, čo mi vyhovuje, čo nie, čo ma nahnevá, rozladí, čo mi pomáha. Telo krásne reaguje a priebežne si uvedomujem jeho reakcie. 

Keď som nad tým následne rozmýšľala, je to vlastne logické, nakoľko neurogénne chvenie spriechodňuje energetickú pulzáciu v tele, pomáha prepájať jednotlivé časti tela a komunikáciu medzi nimi. Mnoho vecí, ktoré sme preberali na školeniach som vnímala len na teoretickej úrovni, ale až keď som si to zažila sama na sebe, uvedomila som si – aha, tak o tomto to je, že sa mi zlepší vnímanie pocitov a vnemom.

A kedy je to pre mňa výzva:

Tak napríklad, pri vnímaní chladu, či extrémneho tepla – jasne cítim, že telo nie je v komfortnej zóne. V prípade otužovania ma to však učí lepšiemu prijatiu toho pocitu, zapojeniu prvkov mindfulness a dychových cvičení…

Taktiež výzvu pociťujem pri výraznej únave. Neviem ísť proti sebe a pracovať dlho do noci. Telo mi vysiela tak intenzívne signály, že ich neviem odignorovať. Takže sa vyberiem spať a akceptujem to ako fakt, že na daný deň proste stačilo. A telo sa mi za to krásne odvďačí. Už si ani nepamätám, kedy som bola chorá. 

Celková subjektívna zmena na škále 1-10

4/10
8/10

(Hodnotenie: 0 – slabé vnímanie telesných pocitov ; 10 – intenzívne vnímanie telesných pocitov)

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.