Ako som sa dostala k metóde TRE®

Ako som sa dostala k metóde TRE®

Pravdepodobne ste sa už dočítali na mojich stránkach, že na Slovensku rozbieham kurzy novej metódy TRE®, ktorá pomáha odstraňovať stres napätie a nespracované traumy z tela. Jedná sa o somatickú metódu, ktorá sa úspešne praktizuje už niekoľko rokov takmer na celom svete. Slovensko je „trošku“ pozadu, ale nevadí, už sme na to asi všetci zvyknutí. 

Tento článok nebude veľmi odborný, ani edukatívny, jednoduchou formou popisuje ako som sa s metódou TRE® zoznámila. Ja som si nepotrebovala cvičeniami aktivovať tras tela, u mňa sa to spustilo spontánne. Potrebovala som sa naučiť celý tento proces regulovať a pochopiť, čo sa so mnou deje. Metóda TRE® je pre mňa TOP a niekedy myslím, že TRE® si vybralo mňa a nie ja TRE®. 

Tak poďme na to. Ako som sa dostala k tejto metóde a prečo ju mám tak rada ?

Píše sa rok 2017 a prechádzam dlhodobou krízou v oblasti mojej kariéry. Ani materská mi nepomohla usporiadať si myšlienky a vynájsť, čo vlastne chcem naozaj v živote robiť. Vedela som len, že to, čo robím ma nenapĺňa a výrazne sa to bije s mojim hodnotovým  a morálnym presvedčením.

Okrem toho som nemožná. Keď mám pracovný míting, nie som schopná povedať svoj názor, len sedím a snažím sa byť s každým zadobre. „Bože, len nikoho svojím názorom neuraziť, len nikomu neublížiť.“

Vrchol nastáva, keď zisťujem, že sa mi do výchovy vlastných detí starajú všetci naokolo a ja nie som schopná presadiť svoj názor, či už ohľadne stravovania, očkovania, obliekania… Všetky moje názory niekde zapadnú… Následne pociťujem v sebe neskutočný hnev na samú seba. „Fakt som nemožná.“

Dávam teda bodku za všetkým a vyrážam na školenia, ktoré pracujú s odstraňovaním emočných blokov z detstva.  Dostávam sa na intenzívne workshopy metódy Journey do Holandska. Z minulosti už mám za sebou pár rôznych školení ako napr. metódu RUŠ, či Kvantové tvorenie. Ani jedna však neprináša trvalejšiu zmenu.

Poďme teda do Holandska. Intenzívny workshop – bez Ega (No Ego Retreat) sľubuje zbavenie sa emočných blokov, nájdenie svojej podstaty… účastníci minulých ročníkov popisujú neskutočný posun a pozitívnu zmenu vo vnímaní každodenných situácií. Taktiež však upozorňujú na silu transformačných procesov.

A tu sa to deje prvý raz…

Som naplno ponorená do emočného procesu, ale strach z toho, čo príde a čo bude je tak intenzívny, že začínam v tele pociťovať chvenie. Terapeuti ma podporujú v tom, aby som nechala robiť telo to čo potrebuje, nech mu nebránim a tak sa za krátku chvíľku začína celé moje telo intenzívne triasť… A trasie sa 5 minút, 10 minút, 15 minút… Trasie sa mi všetko: ruky, nohy, hlava. Pohyby sú spontánne, takmer agresívne.

Som z toho vystrašená a narastajúci strach znásobuje moje chvenie. Asi po 20 minútach je koniec, moje telo už nevládze. Odporúčajú mi dať si niečo sladké, tak nasilu tlačím do seba banán… ale čo… dostala som novú energiu a trasenie je tu zas…. a zase sa trasiem a trasiem.

Neskôr konečne tras pominul a ja odchádzam na izbu plná obáv z prežitého zážitku. Jediné, čo ma držalo nad vodou bola podpora od terapeutky metódy Journey (inak psycholigičky), že budem v poriadku.

Očistný týždeň končí a ja sa dostávam domov. Mám pocit, že rozbitá ešte viac ako na začiatku. Najhoršie na tom všetkom je, že akonáhle sa dostávam do stresujúcej alebo negatívnej emočnej situácie, moje telo sa začína triasť. Niekedy je to len krátke chvenie, inokedy tornádo nepredstaviteľných pohybov. Nerozumiem tomu. „Čo sa preboha so mnou deje“. Len vnútorne som pociťovala, že je to všetko v poriadku, že je to OK, len jednoducho tomu nerozumiem.

Postupne som si na trasenie zvykla, na ďalšom pobyte v Holandsku som už veľká macherka, každého upozorňujem, že keď začnem robiť emočné procesy, začne ma triasť. Už sa však toho nebojím a po vytrasení cítim v sebe krásny kľud.

Stále však tomu úplne nerozumiem, prečo sa to u mňa spúšťa u iných nie.  Všímam si však, že predsa len niekomu pri procese začne triasť trochu ruky, či nohy… Okrem toho, terapeutka jogy a cvičení uvoľňujúcich traumu praktizuje s nami lekcie, kde sa moje telo rovnako trasie ako pri emočných procesoch.

Celý čas som o tom rozmýšľala a nedalo mi to, chcela som pochopiť, čo sa vo mne deje. Tak som začala „googliť“ a dostala som sa k metóde TRE®.

A mám to!!! Našla som toto. Presne toto sa so mnou deje !!!

Hlásim sa hneď na prvý workshop, ktorý je pre mňa dostupný. Som prekvapená, že metóda je celkove už vo svete dosť rozšírená, ľudia ju úspešne používajú…

Intenzívne pracujem na tom, aby som splnila všetky podmienky a mohla naučiť túto metódu aj ostatných.

Od tohto momentu ubehli takmer dva roky. A dnes som tu. Certifikovaná poskytovateľka metódy TRE® pre Slovensko. Poviem Vám pravdu, som na seba hrdá. Som na seba hrdá, že som mala v sebe zvedavosť, že som si prešla celým certifikačným procesom v angličtine, že som odovzdala 200 strán prípadových štúdií nad ktorými som trávila mesiace…

Po dvoch rokoch praktizovania metódy TRE® cítim v sebe neskutočný kľud a za tento pocit som nesmierne vďačná. Až teraz som pochopila, čo to znamená – nemať v sebe napätie. Konečne som si napríklad prestala hrýzť vnútornú sliznicu úst. Robievala som to podvedome už niekoľko rokov… A toto je len jeden z minimálne 10 benefitov, ktoré som u seba postupne zaznamenala. Ale o tejto téme zase niekedy inokedy, v inom článku…

Čo na záver?

Bola by som rada, kebyže aj vy, moji milí čitatelia, zažijete ten krásny pocit kľudu a radosti… to je už ale samozrejme na vás. 

Eva Tóth

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.